Min blogg om mat, restaurang, hälsa och träning

Min blogg om mat, restaurang, hälsa och träning

Gula fläcken

- Posted in Ingen kategori by

Låt oss prata om gula fläcken

Hejsan bloggen. Idag vill jag prata lite om något som kommer kanske drabba de flesta av oss någon gång i livet. Jag talar inte om klimakteriet eller akne, jag pratar alltså om förändringar i gula fläcken. Det är ett 2-3mm stort område på näthinnan som påverkar synen markant. Det finns miljoner av synceller inom gula fläcken som är tätt packade. Tack vare dessa miljontals synceller kan vi se skarpt och läsa text. Sedan finns det också synceller utanför gula fläcken, som inte är lika tätt packade. Dessa har vi alltså i perifera seendet.

Med åren kan man få förändringar i gula fläcken och dessutom grå starr förekomma vilket är de vanligaste orsakerna till synnedsättning i västvärlden. Vanligtvis förekommer detta för människor som är över 60 år. En av anledningarna till varför det är just vi i västvärlden är för att vi har mindre av pigment i ögonen än vad andra har i övriga delar av världen. Därför är det också viktigt att skydda ögonen vid starkt solljus. Vill man upptäcka förändringar i gula fläcken i tid ska man gå på regelbundna ögon hälsoundersökningar. Där tar man en bild på näthinnan med avancerad utrustning. Då kanske ni undrar hur detta förekommer?

Vad är symptomen vid förändringar i gula fläcken?

De vanligaste symptomen vid gula fläcken är att man får sämre syn och försämrad synskärpa. Ett annat symptom är att man får problem med känna igen ansikten på avstånd.

Dessa förändringar är ovanligt hos folk under 65 år. De flesta är mellan åren 75-84. Sedan är det också åldersförändringar i gula fläcken ärftligt vilket också är en bidragande faktor till varför man får det. Sedan ska man helst undvika rökning såklart och hålla en sund livsstil och inte vara alldeles för överviktig.

Hoppas att mitt blogginlägg hjälper dig förstå lite bättre om vad gula fläcken är, och hur man undviker att få förändringar i den. Gå på ögon hälsoundersökningar regelbundet, undvik rökning och ät gärna någon typ av ögonvitamin som optivital.

tecknad bild på ögats anatomi

Julbord Falun

- Posted in Ingen kategori by

Trevligt julbord & god mat

Förra året var vi på ett jättemysigt julbord hos våra vänner catrine & samuel. De brukar anordna julbord i falun varje år och det är alltid så himla trevligt att umgås med nära och kära. Att gå på julbord kan vara med delade åsikter, antingen så älskar man det eller så avskyr man. Det är såklart mycket kött, fisk och fet mat. Personligen så älskar jag det men min man är lite känslig för julbord då han oftast får sura uppstötningar. Catrine anlitade en cateringfirma som gör julbord i falun och det var inte alls samma på årets julbord. Maten var fantastiskt god och det var mycket vegetariskt på julbordet vilket vi uppskattade mycket.

Årets julbord i falun bestod av både mat och dryck. Det fanns köttbullar, prinskorvar, janssons frestelse, Sylta, vörtbröd, ja - allt gott som man kan tänka sig på ett julbord. Jag älskar att dricka och det fanns både snaps, julöl, svagdricka och julmust. Catrine berättade att rappans catering erbjöd julbord i falun som kan specialbeställas. Så till exempel kunde man göra allt gluten och laktosfritt och det är mycket populärt i dessa moderna tider. Utöver god mat och ett fantastiskt julbord så var det livemusik som spelade alla julens favoritlåtar.

Julbord är en buffé, eller ett smörgåsbord som vi säger i falun. Detta julbord är en stark tradition i sverige men också i finland. Catrine och samuel är mycket mån om sina traditionella julbord och många gånger blir det för mycket att stå i, därför är de väldigt nöjda med rappans catering. Nu kunde våra kära värdar lägga mer tid julens andra festligheter. Detta fantastiska julbord i falun skulle inte vara möjligt utan rappans catering i falun.

Rappans julbord i falun

Dagspa i Falkenberg

- Posted in Ingen kategori by

Dagspa i Falkenberg är perfekt för min stressade vän

Min vän har varit väldigt stressad på sistone, hon har haft mycket på jobbet och känner att hon går runt med en konstant stress. Jag bestämde mig därför för att bjuda henne på dagspa i Falkenberg.

Det finns ett ställe jag har varit på tidigare som har dagspa i Falkenberg och som jag var väldigt nöjd med. Där finns två bastur, en infraröd och en vedeldad bastu och man får även låna badrock, badhandduk och badtofflor vilket är smidigt. Sen tyckte jag väldigt mycket om miljön där, det är ett lugn över hela stället - en perfekt miljö för min vän som är så stressad.

Detta dagspa i Falkenberg erbjuder även olika behandlingar som man kan boka så jag bestämde mig även för att bjuda min vän på en massage också, det kändes som att hon verkligen behövde det. Vi var där igår och hon är så tacksam för att jag gav henne detta i present, det var precis vad hon behövde sa hon. Nu har hon äntligen kunnat släppa stressen lite och fått koppla av.

Hon tyckte också att detta dagspa i Falkenberg hade otroligt vacker och lugn miljö. Hit kommer vi tillbaka många fler gånger!

hämta krafter på ett dagspa i Falkenberg

Hårborttagning i Halmstad

- Posted in Ingen kategori by

Hårborttagning i Halmstad är ett måste inför solsemestern

Efter många om och men ska jag äntligen på solsemester! Vi kollade på många olika semesterorter i Europa men tyvärr var det väldigt höga priser på alla resor. När vi till slut trodde att det inte skulle bli någon resa hittade vi en sista minuten- resa till Grekland som var inom vår budget och bokade den direkt. Dock är jag lite stressad nu då jag har mycket att hinna med inför resan som är om enbart två dagar. Det första jag såg till att få gjort är att boka en hårborttagning i Halmstad. Jag bor egentligen i Falkenberg men jag har gått till Hudsalongen i Halmstad i flera år nu och har alltid varit lika nöjd, därför tycker jag det är värt att åka en bit för hårborttagning i Halmstad. Jag bokar alltid in en hårborttagning i Halmstad inför en solsemester då jag inte orkar tänka på att ta med en rakhyvel och raka mig flera gånger under resan. På detta vis vet jag att det kommer vara ett bra tag tills håret börjar växa ut igen. De hade fått väldigt bra betyg, speciellt på vaxning, vilket kändes tryggt. Vilken tur jag hade med att de hade en ledig tid med så kort varsel. Salongen verkar lätt att hitta till med. Det är så härligt med nyvaxade ben och att slippa raka benen hela tiden. Speciellt när man är på semester och vill ägna tiden åt annat istället. Och den där sköna lena känslan är inte heller så dum. För er som aldrig vaxat era ben så kan jag verkligen rekommendera det. Det håller sig i ganska många veckor med så det är helt klart värt pengarna. Nu längtar jag tills man är där i solstolen och kan njuta av det fina vädret. Äta och dricka gott. Extra skönt när man inte har varit iväg på länge heller.

hårborttagning vaxning GT hudvård Halmstad

Kylrum

- Posted in Ingen kategori by

Ett bra kylrum gör stor skillnad

Jag har länge velat öppna min egen livsmedelsbutik och nu är jag äntligen nära nog för att butikens hjärta, kylrummet, ska köpas in. Eftersom jag växte upp i en familj som ägde en butik i över 20 år, vet jag hur viktigt just kylrummet är. Att kunna förvara känsliga varor med kortare hållbarhet är i princip det som håller igång butiken vissa perioder. Under de mörkare och regnigare månaderna är det betydligt färre människor som besöker butiken, vilket gör att varorna behöver finnas tillgängliga när det väl kommer in kunder. Finns inte varorna de behöver är risken stor att de beslutar sig för att köra vidare till nästa livsmedelsbutik.

Eftersom jag vet vikten av ett bra och pålitligt kylrum vill jag därför ha ett bra redan innan butiken öppnar. Detta är inget jag vill behöva komplettera med i efterhand, när det kanske kör ihop sig och det varken finns tid eller pengar att installera ett nytt.

Även om det första steget är att välja rätt kylrum är installationen av kylrummet precis lika viktigt för att att det ska fungera som det ska. Många saker kan gå fel och det sista jag vill när mitt företag är igång, är att vara tvungen att slänga värdefulla livsmedel för att installationen blivit fel. Därför känner jag att jag vill anlita någon som gör allting på rätt sätt från början.

Ett företag jag tittat lite extra på är Foam King, som specialiserar sig på isolering och kylrum för både privatpersoner och företagare. Eftersom jag har någorlunda koll på vad jag ska leta efter, och att min pappa har undersökt saken, känns denna firma helt klart som något jag lutar åt att anlita. Förutom själva kylrummet hjälper de till att installera det på rätt sätt så att allt är optimerat som det ska. Här kan jag också få ett kylrum som speciellt är anpassat för min butik.

Jag uppdaterar er om vart det slutar, även om jag redan bestämt mig till 99%. Ha det bra så länge mina vänner!

Ett bra kylrum gör stor skillnad